“Landgoed Verwolde”

Goed om te delen

Geschiedenis van huis en landgoed

De vroegste schriftelijke vermelding stamt uit 1346. Vermoedelijk is Verwolde in de 12de eeuw gesticht door een van de Heren van Keppel als jachtslot vanwege de wildrijke omgeving. Het oorspronkelijke kasteel werd in de 16e eeuw als gevolg van schermutselingen afgebroken. In dezelfde eeuw werd het opnieuw opgebouwd. Tijdens de tachtigjarige oorlog werd het herbouwde kasteel ingenomen door de Spanjaarden, waarbij het zwaar werd beschadigd. In de perioden die hierop volgden, vonden verschillende verbouwingen plaats. In 1775 kwam het toenmalige huis in handen van Frederik Wilhelm van der Borch. Deze besloot op dezelfde plek een nieuw (edelmans)huis te bouwen, in neoclassicistische stijl. In het jaar 1926 liet eigenaresse barones van der Borch van Verwolde-Voute (1887 – 1966) een hoektoren bouwen, om het huis een meer kasteel-achtig aanzien te geven. Tevens werd dat jaar het huis volledig gemoderniseerd naar de nieuwste eisen van die tijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet de barones het Haags Sanatorium zich in het gebouw vestigen, om zo ingebruikneming door de Duitse bezetter te vermijden.

 

Baron Allard Philip Reinier Carel van der Borch van Verwolde (1926 – 2008), eén van de kinderen van de barones, is het huis op zeker moment gaan bewonen, maar besloot in 1976 Huis Verwolde -inclusief het omliggende park binnen de slotgracht- over te doen aan Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen. De familie heeft veel meubilair dat in het bezit is van de Familiestichting Van der Borch in het huis achtergelaten en juist dát maakt een bezoek aan het huis zo aantrekkelijk: het lijkt alsof u bezoekt bent en de familie even de tuin is ingelopen.

 

In vroeger tijden voorzag de moesgaard op het landgoed de bewoners van Huis Verwolde van verse groenten en fruit. Op zeker moment echter is deze in onbruik geraakt. Met de terugkeer van Sophia van der Borch -één van de dochters van de laatste baron en zijn vrouw- naar het landgoed in 2008, is een begin gemaakt met het in ere herstellen van deze bijzondere plek. In 2012 won het plan voor het herstel van de historische moesgaard de Natuur & Erfgoed Prijs. Heden ten dage is de missie om de Moesgaard tot een inspiratie locatie te maken. Een veilige bedding voor trainingen en workshops op het gebied van mindfulness & persoonlijke ontwikkeling/groei. Een plek waar mensen geïnspireerd raken en tot rust kunnen komen. Voor verbinding met jezelf, elkaar en de natuur. Verder bevindt zich hier een landgoedwinkel en een moes- en bloementuin.